• 8(0432)550441
  • Email biblioteka@vtei.edu.ua

Радіодиктант національної єдності - 2022

     День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. День встановлений указом Президента України 6 листопада 1997 року на підтримку ініціативи громадських організацій – в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.
     Без рідної мови жодна людина не здатна повноцінно почувати себе частиною власного народу, його історії та культури.
     9 листопада 2022 року в читальних залах №1 та №3 бібліотеки інституту ВТЕІ ДТЕУ відбувся флешмоб до Дня української писемності та мови – 22-й Всеукраїнський радіодиктант національної єдності.
     Авторкою тексту цьогорічного Радіодиктанту національної єдності стала українська письменниця та режисерка, членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик, а читала його народна артистка, Герой України – Ада Роговцева.
     Цьогорічний Радіодиктант – це перш за все українська акція єднання, де б ми не були. До Радіодиктанту кожен зміг долучитися, незалежно від того, у якій точці земної кулі перебуває у цей непростий для нас усіх час. Сьогодні це особливо важливо, адже ми бачимо, що війна в Україні йде не лише за збереження наших територій, війна йде за збереження нашої ідентичності. Це флешмоб поваги до нашої культури, це можливість долучитися до спільної дії, яка об'єднує всіх нас.
     У читальному залі №3 був проведений захід «Мова – життя основа» до Дня української писемності та мови, який підготували студенти 1 курсу груп М-11д, Е-11д, ГРС-12д, Ф-11д, ПР-12д під керівництвом кандидата філологічних наук, доцента кафедри іноземної філології та перекладу Тимкової Валентини Андріївни. Захід розпочався вступним словом Валентини Андріївни, яка наголосила на тому, що 2022 рік – рік мовного відродження України. Повномасштабне вторгнення росії в Україну підштовхнуло мільйони українців до переосмислення свого культурного коріння та своєї національної ідентичності. Сьогодні всі ми є свідками значного ментального зсуву у національному самовизначенні – підтримка української мови як єдиної державної безпрецедентна за всі роки незалежності.
     Студенти активно долучилися до заходу: читали вірші про значення української мови в житті людини, звучали сучасні пісні патріотичного змісту.
     Ведучі занурили глядачів в історію становлення України як держави.
     Співробітники бібліотеки також підтримали флешмоб, підготувавши книжкову виставку «Співоча душа України» та рекомендаційний список літератури «Коли мова має значення…» до Дня української писемності та мови.
     Українська мова – рідна, велична, милозвучна – вона об’єднує українців, збагачує духовно, творить сильну непереможну націю.
     Долучилися до написання радіодиктанту національної єдності адміністрація інституту, науково-педагогічні працівники, здобувачі вищої освіти, співробітники бібліотеки. Інститутська спільнота доєдналася до написання радіодиктанту об’єднавшись навколо мови з усіма, хто любить і шанує рідне слово.
     Нині українську мову героїчно захищають наші воїни, аби вона не тільки зберігалася, але й розвивалася. Нею варто розмовляти, писати, послуговуватися будь-де. В іншому разі вона стане виключно «солов’їною».
     Для кожної людини рідна мова є важливим елементом самосвідомості. Без своєї мови, самобутньої культури, немає народу. Тому знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов’язок кожної людини.
     Пам’ятаймо, що ми живемо у мові, а вона – в нас!
     Любімо, поважаймо, збагачуймо нашу неповторну й самобутню мову!
     Щиро вдячні організаторам і учасникам заходу, який пройшов у теплій та дружній атмосфері.

До уваги користувачів

Згідно з правилами користування бібліотекою ВТЕІ ДТЕУ всі користувачі бібліотеки 1-5 курсів зобов’язані до кінця навчального року повернути на абонементи всю літературу або перереєструвати її для подальшого користування. При втраті будь-якого друкованого документу (книги, навчально-методичної літератури) необхідно зробити рівноцінну заміну. Виконання цих вимог є обов’язковим при підписанні обхідних листів.

Контакти

Бібліотека ВТЕІ 21036 м. Вінниця,

Хмельницьке шосе, 25 тел. 8(0432)550441,

читальна зала №1: тел. 8(0432)550417,

ел. адреса: biblioteka@vtei.edu.ua

Please publish modules in offcanvas position.