• 8(0432)550441
  • Email biblioteka@vtei.edu.ua

Писанка – символ життя

Українці відроджують та свято бережуть свої національні традиції, уявлення про весняне пробудження, про невмирущість вічно живого духу нашого народу.
Навесні ми відзначаємо одне з найбільших християнських свят - Великдень. Свято Великодня – найсвітліше християнське свято, що встановлено на честь Воскресіння Ісуса Христа. Це свято весняного пробудження природи та добрих справ. Символами свята є усе, що символізує Вічне Життя, Оновлення та Світло: паска, крашанка, або писанка, світло пасхальної свічки.
Великдень! Величне свято, яке споконвіку символізує перемогу над силами темряви і зла, уособлює примирення і прощення. Воно нагадує нам про любов і милосердя, страждання і біль, одвічні людські цінності.
Невід’ємним атрибутом Великодня є писанка. Писанка - це традиційний символ Пасхи. «Писанка – це неповторне багатство, яке треба берегти як безцінний скарб і пишатися ним перед усім світом». Старі люди кажуть: доки люди писатимуть писанки, доти у світі існуватиме любов. І справді, тільки велика любов може творити такі дива гармонії та уяви.
Кожна писанка – це окремий малесенький світ. Хто б міг подумати, але цій традиції тисячі років. В багатьох духовних вченнях існує образ світового (космічного) яйця, з якого виникає Всесвіт, або народжується
Бог-творець. У праукраїнців яйце було початком всього, прообразом космосу; вони вірили, що весь світ є подібним до великого яйця: з однієї частини шкаралупи утворилася Земля, з другої – небо, з жовтка – Сонце і зорі, з білка – Місяць. Яйце завжди було загадкою для людини: неживе, воно давало початок новому життю. Тому, писанка – символ весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду, символ сонця, тепла і вічності...
Неможливо уявити український Великдень без писанок, неповторні орнаменти та розмаїття кольорів яких зачаровують око. Практично в усіх народів світу яйце шанувалося здавна і стало символом життя та народження, оскільки в ньому закладено життя.
З цієї нагоди бібліотека Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ підготувала віртуальну виставку «Писанка – символ життя».
Запрошуємо до перегляду!

До уваги користувачів

Згідно з правилами користування бібліотекою ВТЕІ ДТЕУ всі користувачі бібліотеки 1-5 курсів зобов’язані до кінця навчального року повернути на абонементи всю літературу або перереєструвати її для подальшого користування. При втраті будь-якого друкованого документу (книги, навчально-методичної літератури) необхідно зробити рівноцінну заміну. Виконання цих вимог є обов’язковим при підписанні обхідних листів.

Контакти

Бібліотека ВТЕІ 21036 м. Вінниця,

Хмельницьке шосе, 25 тел. 8(0432)550441,

читальна зала №1: тел. 8(0432)550417,

ел. адреса: biblioteka@vtei.edu.ua

Please publish modules in offcanvas position.