• 8(0432)550441
  • Email biblioteka@vtei.edu.ua

Пам’яті героїв Крут

29 січня 1918 року відбувся бій під Крутами, в якому українські студенти пожертвували своїм життям, аби спинити армію більшовиків при наступі на Київ. Цей приклад самопожертви молоді багато в чому нагадує подвиг Небесної сотні та "кіборгів." Минуло майже сто років, а ми знову змушені обороняти власну незалежність ціною людських жертв.

19 березня  1919 року на Аскольдовій могилі відбувся  похорон убієнних за вільну, незалежну Україну. В урочистій похоронній процесії взяли участь члени Української Національної Ради. М. Грушевським була проголошена відома промова, яку він почав латинським висловом "Dulce et decorum est pro patria mori!" - "Солодко і гарно вмерти за Вітчизну."  В промові  він протиставив померлих під Крутами студентів людям, які оголосили нейтралітет у громадянській війні: "Велике щастя згинути так, в боротьбі, а не дезертирами, не нейтральними, не замішаними в юрбі страхополохами, що безплатними пасажирами силкуються прослизнути в нове царство української свободи."

До 98-ї річниці цієї героїчної події в читальній залі №3  бібліотеки організовано  книжково-ілюстровану виставку «Через Крути в майбуття». В пам’яті поколінь назавжди залишиться подвиг студентів, що полягли під Крутами в боротьбі за  вільну Україну.

 

Запрошуємо на перегляд.

До уваги користувачів

Згідно з правилами користування бібліотекою ВТЕІ ДТЕУ всі користувачі бібліотеки 1-5 курсів зобов’язані до кінця навчального року повернути на абонементи всю літературу або перереєструвати її для подальшого користування. При втраті будь-якого друкованого документу (книги, навчально-методичної літератури) необхідно зробити рівноцінну заміну. Виконання цих вимог є обов’язковим при підписанні обхідних листів.

Контакти

Бібліотека ВТЕІ 21036 м. Вінниця,

Хмельницьке шосе, 25 тел. 8(0432)550441,

читальна зала №1: тел. 8(0432)550417,

ел. адреса: biblioteka@vtei.edu.ua

Please publish modules in offcanvas position.